A Novell Magyarország bejelentette, hogy SUSE termékportfóliójában elérhetővé vált a SUSE Manager Mobile alkalmazás a Google Play online áruházon  keresztül. Az egyelőre még béta verziójú mobilalkalmazásnak köszönhetően az egyszerű szerverkezelési feladatok többé nem láncolják a számítógép elé az informatikai szakembereket.

A SUSE Manager már korábban is lehetővé tette a Linux kiszolgálók távoli felügyeletét, akár ezres nagyságrendben is, webböngészőn keresztül. A SUSE Manager Mobile jóvoltából a szerverek felügyelete még egyszerűbbé válik, hiszen egy Android rendszert használó telefon vagy tablet segítségével bárhonnan, bármikor ellenőrizhető a kiszolgálók állapota, illetve végrehajthatók az alapvető szerverkezelési feladatok.

A SUSE Manager Mobile használata rendkívül egyszerű: csupán be kell jelentkezni a SUSE Manager webes felületén is használt hitelesítési adatok segítségével, és a kiszolgálók máris közvetlenül elérhetők. A mobilalkalmazás igénybe vétele semmiféle kiszolgáló-oldali módosítást nem igényel. A SUSE Manager Mobile megoldásban a felhasználók megtekinthetik a szerverek állapotát, javításokat telepíthetnek, valamint a függőben lévő műveletek ellenőrzésére és ütemezésére is lehetőségük nyílik.

Az alkalmazás jelenleg még nem tartalmaz szervermegfigyelési funkciókat, de a későbbi kiadásokban tervezik ezen szolgáltatások bevezetését is. Az iPhone és iPad készülékeken használható alkalmazás fejlesztése már folyamatban van, hamarosan várható a megjelenése.

Aki még nem használja a SUSE Managert szervereinek felügyeletére, az is kipróbálhatja a megoldást a letölthető és 60 napon keresztül ingyenesen használható próbaverzión keresztül. Akik pedig 2012. július végéig megvásárolják a terméket, azok 30 százalékos kedvezményben és ingyenes tanfolyam részvételi lehetőségben is részesülnek.

Forrás: http://techline.hu