A ZENworks Application Virtualization megoldásával percek alatt elkészíthető az alkalmazások virtualizált változata, amelyek telepítés nélkül is azonnal futtathatók.

A Novell megoldása képes speciális beállításokkal rendelkező alkalmazásokat, például az egyetem részére testreszabott Internet Explorer 6-ot futtatni Windows Vista vagy akár Windows 7 rendszeren.

A Novell ZENworks Application Virtualization segítségével a Közép-európai Egyetemen használt kb. 300 féle alkalmazás 40-50 százalékát csomagolták virtuális konténerbe.

A Közép-európai Egyetem (CentralEuropean University – CEU) a Novell ZENworks Application Virtualization bevezetésével csökkentette felügyeleti költségeit, miközben hatékonyabbá tette informatikai rendszerét, beleértve a diákok szoftverhasználatát saját notebookjaikon, akár otthonról is. Az egyetem az alkalmazások virtualizálásával központilag tudja kezelni az alkalmazásfrissítéseket és az új szoftverek telepítését, mivel azokat nem kell minden gépre külön, helyileg telepíteni és egyesével, a munkaállomáson működő összes többi szoftverhez testre szabni. A Novell alkalmazásvirtualizációs megoldásával nem csak minimálisra csökkenthető az alkalmazásütközésekkel és a telepítéssel kapcsolatos problémák száma, de jelentősen mérsékli az alkalmazások felügyeletével kapcsolatos költségeket, és védi a meglévő informatikai környezet biztonságát is.

 

A CEU a szoftverbevezetéseket megelőző hosszadalmas tesztelési folyamatok kiküszöbölésére, és az alkalmazások telepítésének felgyorsítására keresett megoldást. Az intézménynek olyan megoldásra volt szüksége, amely az operációs rendszertől függetlenül bármilyen platformon futtatható, és nem változtatja meg a munkaállomások korábbi, egyéni beállításait. Az egyetem saját fejlesztésű tanulmányi rendszerének használatához például egy speciális Microsoft Java változattal működő Internet Explorer szükséges, ami eddig kizárólag a CEU belső hálózatán volt elérhető. Az Internet Explorer frissítéseit emiatt nem lehetett központilag telepíteni, az informatikusok személyesen kerestek fel minden számítógépet, kézzel frissítették és helyezték üzembe a böngészőt. Mára a Novell ZENworks Application Virtualization megoldással a Közép- európai Egyetemen használt kb. 300 féle alkalmazás 40-50 százalékát csomagolták virtuális konténerbe.

„A ZENworks Application Virtualization segítségével percek alatt elkészíthetjük az alkalmazások virtualizált változatát, amelyek érintetlenül hagyják az operációs rendszert, így akár egymással ütköző szoftverváltozatok is futtathatók ugyanazon a gépen” – mondta Kriston-Vizi Péter, a Közép-európai Egyetem IT-biztonság- és alkalmazás rendszergazdája. „Amellett, hogy így nincs szükség az alkalmazások helyi telepítésére és beállítására, a felhasználók zavartalanul használhatják a tanulmányaikhoz szükséges szoftvereket, nem csak a laborban, hanem az egyetem területén bárhol, illetve akár otthon is saját notebookjaikon” – tette hozzá Kriston-Vizi.

„A vállalatok és intézmények számára a változó üzleti igényekhez folyamatosan alkalmazkodni képes, hatékony és költségkímélő megoldások jelentenek igazi segítséget az IT-rendszerük optimális működtetésében. Az alkalmazásvirtualizáció teljes körűen kihasználja a meglévő vállalati IT-infrastruktúra adottságait, mert a speciális beállításokkal rendelkező alkalmazások futtathatók a már régebbi számítógépeken, de az alkalmazások régebbi verziói is zökkenőmentesen működtethetők a legmodernebb asztali gépeken” – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. „A hatalmas potenciállal rendelkező alkalmazásvirtualizációs technológiák használatával csökkenthető az IT-szakemberek folyamatos leterheltsége” – tette hozzá Szittya Tamás.

A Novell ZENworks Application Virtualizationről
A ZENworks Application Virtualization megkönnyíti az alkalmazások bevezetését a meglévő IT-környezetbe, hiszen nincs szükség ügynökprogramokra vagy eszközillesztőkre, és nem kell virtuális gépeket telepíteni, sem külön felügyelni. A Novell ZENworks virtualizált alkalmazások elszigetelt környezetben futnak, amelyre nem hatnak a belső alkalmazásütközések. Minden virtualizált alkalmazás egy kompakt csomag, amely tartalmazza az összes alkalmazásfájlt, beállítást, futási környezetet és összetevőt, ami az azonnali használathoz szükséges. Az alkalmazások úgy működnek, mintha a helyi gépre lennének telepítve, de érintetlenül hagyják az operációs rendszert, a rendszerleíró adatbázist és a futtatási környezeteket. Az alkalmazás-erőforrások kölcsönös függőségeinek elkülönítésével a Novell ZENworks Application Virtualization segít a biztonságos környezet megteremtésében is, mert a lezárt asztali rendszereken a programvégrehajtás biztonságos, ellenőrzött környezetben történik.

Forrás: http://www.novell.com